From Markus Nylaander on Vimeo.

 

 

ENGLISH

 


MULTIMEDIJSKA INSTALACIJA

O Č I Š Č E V A N J E  K U R E N T A

 

Projekt OČIŠČEVANJE KURENTA je nastal zaradi človeka – bitja, v katerega sem nekdaj idealistično verjela, čutila njegovo lepoto, a me je skozi življenje in izkušnje tolikokrat negativno presenetil.

Kurent je eno od lokalnih slovanskih božanstev, ki je nastalo še v predkrščanskem obdobju, ko so ljudje mnogo bolj čutili povezavo z naravo, z dnevom in nočjo, s soncem in luno. Ko je bilo pomembno, če bo kaj zraslo, da bomo lahko jedli in preživeli ob milosti in nemilosti, ki je za naravo tako značilna. Njena muhavost in negotovost sta botrovali, da so na pomoč stopila razna verovanja in delovanja v smeri boljšega, odrešujočega življenja.

Kurent naj bi imel pomembno poslanstvo. S svojim demonskim obličjem, a z božansko notranjostjo, naj bi preganjal zimo, bedo, lakoto in klical, oznanjal pomlad, obilnost, skrbel za rodnost zemlje. Na našem področju so mu posvečali veliko pozornosti. Cerkev se je ves čas trudila, da bi premagala njegov pomen in ga prestavila v čas neresnosti, pustni čas, ko se veseljači in se uganjajo norčije.

Mladi fantje so se od nekdaj oblačili v kurente, ki so jih podedovali od svojih prednikov, in se podajali v iskanje pomladi, Vesne, svoje ljubezni, blagoslavljali so polja in oznanjali dobro letino. A je človeška narava na tej poti velikokrat zatajila. Božansko poslanstvo se je velikokrat spremenilo v človeško nemilost. Sledili so pretepi zaradi objestnosti, posesivnosti, pretepi zaradi deklet, pijančevanje, tudi posilstva, ker je pod masko vse mogoče.

Vsakoletno iskanje pomladi je ritual, ki ima pomembno vrednost. To je iskanje ljubezni, prošnja za obilno darovanje narave, zemlje, za sonce in dež, ki naj nadomestita sneg, mraz in zimsko spanje.

Poslanstva Kurenta ni razvrednotila samo katoliška cerkev, temveč tudi komercializacija in sodobni način življenja, ki nam onemogočata stik z naravo, z zemljo, ko nam ni več potrebno samim skrbeti za sadove in hrano, temveč se prepuščamo obilju nakupovalnih centrov, kjer ni razlike med pomladjo, poletjem, jesenjo in zimo. Vse je na razpolago in hrepenenja po pristnosti in stiku tako s samim seboj kot z naravo izginjajo. Kurentu pa raste dlaka. Raste mu, da je v očeh mnogih vse lepši, mogočnejši, pohotnejši, prepomemben, bolj mačističen – in vprašanje je, ali se sploh zaveda, da mu za celost in izpolnjenje manjka Vesna, boginja pomladi, manjka resnična ljubezen.

Odločila sem se, da bom poskušala prebuditi ta osnovni pomen Kurenta in skupaj z ustvarjalno ekipo ustvariti obred – ritual očiščenja Kurenta. Ostrigli ga bomo, mu skrajšali dlako, mu vzeli moč in mu morda pri tem pomagali, da se bo zazrl vase in se ponovno zavedel svoje prave vrednosti in poslanstva. Svojo ljubezen do Vesne – pomladi, ki se vsako leto znova in znova prebuja v njem – bo morda lahko ponovno začutil. Njuna vez bo zagotovo prinesla dobro letino, srečo in zadovoljstvo v našo deželo … morda tudi moralno, etično preobrazbo, boljšega človeka in družbo.

 

Kletni prostor Doma KULTure se bo(je) za pol leta spremenil v oltar očiščevanja Kurenta. Njegova dlaka – volna – volnena preja bo(je) napolnila prostor in nas bo(je) kot maternica posrkala vase. Sezuti bomo(smo) stopili v bel prostor, katerega belina bo(je) volna sama, po tleh kot ostrižena dlaka in v obliki preje – po vseh stenah, stropu. Zmehčana okrogla oblika prostora nas b(je)o vodila pred oltar, kjer bomo(smo) priča striženju Kurenta – v obliki digitalnega filma na prejo. Zanj zapeta pesem Vesne bo(je) odmevala(odmeva) po prostoru …

 

Avtorica projekta – Stanka Vauda Benčevič

Sooblikovanje ideje striženja Kurenta – Dušan Fišer, Markus Nylaander

Digitalni film– Markus Nylaander

Pesem – Zdenko Kodrič

Avtorja glasbe – Boštjan Gombač, Žiga Golob

Vesna (glas) – Janja Majzelj

Kontrabas (zima) – Žiga Golob

Piščal (pomlad) – Boštjan Gombač

Kurent (digitalni film) – Ivan Mijačevič

Vesna, roka, ki striže (digitalni film) – Anja Vičar

 

Sponzorji: GEOPLIN, ALBIN PROMOTION, A ATALANTA film + video production & services

Celotna omenjena ustvarjalna ekipa, Igor Benčevič, Mateja Lapuh, Milan Vinkler, Franjo Rozman, Robert Polajžar, Peter Zmazek, Ma'ayan Danoch, Radica in Krešo Benčevič, Stanko in Rozika Vauda… Hvala vam!

Na tvoj zvonec pade ptica: zadrhti planet.

Na tvoj kožuh pade zemlja: rosa pride k nogam jest.

Na tvoj jezik pade senca: oko migota v mreži sanj.

Na tvoj rog pade sneg: vesolje vede se kot luknja.

Na tvoja usta pade perje: potres ustavi čas.

Na tvoje škornje pade robec: zlato znamenje deklet.

Na tvoje misli pade dež: rodi se otrok v svetlobi,

ki je v enem ptica, zemlja, senca, sneg in perje, robec, dež in – božanski med.

Zdenko Kodrič

 DomKULTure, Vrazov trg 1, Ptuj, Slovenija; tel.: 02 78 78 860; e-mail: info@muzikafe.si;

Razstava je odprta od 21.02.2012 do avgusta 2012 vsak dan od 10h do 20h.